Sustainable Design

Originally built in 1967, the Cider House began as a nondescript cinder block garage next to our family’s 1890’s historic Bozeman home. In 2012. we began remodeling the garage into the Lockhorn Cider House, with a commitment to sustainable design and energy efficiency throughout the entire process.

Much of the original building was reused in the final structure:

The majority of the original cider-block walls are still part of the interior tasting area and manufacturing space. The blocks that were removed in order to increase the ceiling height now form the border of our family’s vegetable garden.

The cement floor which had to be removed and replaced with reinforced concrete in order to support the weight of the heavy tanks and accommodate for radiant floor heat was reused as concrete pavers.

The Douglas Fir floor joists, ?? subfloor, and oak ?? hardwood flooring have been repurposed as tables, benches, doors, trim-work, and, wainscot in the finished structure.

The 1,700 square foot space is …”probably the most energy efficient building in the state,” according to Mike McPherson of Comfort Heating, who installed the high-efficiency HVAC and refrigeration systems and radiant floor heat, and consulted on its exterior insulation.

The 19-inch walls have an R-value of R-60, the ceiling R86. “On commercial buildings, no one does that,” McPherson said.

Windows and doors are also super high efficiency. Knowing we were going into what could be considered an energy intensive business, we were adamant about making sure we had plenty of insulation. Especially with the hot summers, we don’t want to be completely dependent on air conditioning to keep the cider cool.

The entire building is lit with low-wattage LED lights  and low-voltage transformers decrease the energy use of the tasting area and exterior lights even further.

As gardeners and Anna a former botanist, we went above and beyond with the landscaping to transform what was formerly weeds and dust into a miniature native landscape. We planted as many shade trees as the city would allow and replaced sod with vegetable garden planters. Drought tolerant native perennials and grasses now line the entire street corner boulevard and above cider house tasting area grows a green roof with native wildflowers and grasses.

We built the structure to last well beyond our lifetime and to use as little energy as possible over the long term.  We hope you enjoy the quiet comfortable space as much as we do.